flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмовлено у задоволенні заяви про відвід слідчому судді у справі щодо підозрюваного, зокрема у вимаганні

01 квітня 2020, 15:23

До Центрального районного суду м.Миколаєва надійшло клопотання про зміну запобіжного заходу у виді тримання під вартою щодо 42-річного громадянина О., підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.189, ч.1 ст.263 КК України.

Нагадаємо, останній підозрюється у вимаганні в підприємця, за попередньою змовою групою з п’яти осіб, повернення неіснуючого боргу у сумі 600 тис гривень.

Перед початком розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу, прокурор заявив відвід слідчому судді Світлані Гречаній, посилаючись на те, що остання спілкувалась за межами судового засідання із захисниками підозрюваного. Після чого було оголошено перерву для вирішення питання щодо відводу.

У ході судового засідання з розгляду заяви про відвід, прокурор зазначену заяву підтримав та повідомив, що в соціальній мережі «Facebook» одним з користувачів була опублікована інформація про те, що напередодні судового засідання з розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу один із захисників підозрюваного підвозив суддю Світлану Гречану додому, що викликає сумнів у її неупередженості.

Слідчий суддя Світлана Гречана, щодо якої було подано заяву, зазначила, що прокурор використав неперевірену інформацію з акаунту у соціальній мережі. Не наведено жодних доказів, що свідчать про її достовірність, у тому числі у самій публікації, зокрема фото, відеоматеріалів. Прокурором не було вжито заходів для встановлення особи, від імені якої розповсюджена зазначена інформація. Світлана Гречана зазначила, що ніколи не зустрічалась із захисниками підозрюваного поза межами судового засідання.

За такого, вважає заяву про відвід необґрунтованою та такою, що не відповідає задоволенню.

Захисник підозрюваного зазначив, що дослідивши зазначену сторінку у соціальній мережі встановив, що вона не використовується активно близько двох років. На думку захисника, прокурор використав неправдиву інформацію. Метою цих дій був тиск на суд.

Дослідивши матеріали додані до заяви та заслухавши думки сторін, слідчий суддя Світлана Скрипченко дійшла висновку, що у судовому засіданні не встановлено жодних доказів упередженості слідчої судді Світлани Гречаної, доводи прокурора щодо цього не знайшли підтвердження.

За такого, суд ухвалив відмовити у задоволенні зазначеної заяви.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва