flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виправдав за відсутністю складу злочину екс-дільничного, якому інкримінували умисне неподання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

04 грудня 2019, 15:21

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Дмитром Тішком постановлено виправдувальний вирок колишньому дільничному офіцеру поліції, якого було обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК України.

Відповідно до матеріалів справи екс-правоохоронець, не подав перед звільненням декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період не охоплений раніше поданими Деклараціями, як передбачено Законом України «Про запобігання корупції».

Його дії стороною обвинувачення кваліфіковано, як умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 366-1 КК України).

Обвинувачений свою провину не визнав, оскільки у його діях не було умислу на вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення. Повідомив, що подавав щорічні декларації та декларацію кандидата на посаду, що відбулось вже після звільнення з поліції, пояснив, що не був обізнаний про необхідність подання декларації перед звільненням. Зазначену декларацію він подав за кілька місяців після припинення служби після дзвінка з управління кадрового забезпечення, де йому і повідомили про необхідність подання зазначеного виду декларації.

Захисники також звертали увагу на відсутність прямого умислу у діях обвинуваченого.

Судом встановлено, що низка наданих стороною обвинувачення доказів були недопустимими та складеними з порушенням вимог законодавства.

Так, судом встановлено, що обвинувачений під час служби в органах поліції дотримувався вимог Закону України «Про запобігання корупції» в частині подання декларацій за 2016, 2017, 2018 роки. Крім того, у 2019 році ним було подано дві декларації як кандидата на посаду. Така поведінка обвинуваченого свідчить про відсутність умислу на свідоме порушення вимог антикорупційного законодавства та ухилення від електронного декларування. Суд звернув увагу, що  такі правомірні дії відбувалися у період як до, так і після інкримінованої йому злочинної бездіяльності.

Стороною обвинувачення були не спростовані твердження екс-поліцейського щодо того, що він не знав про обов’язок подавати декларацію перед звільненням.

В той же час суду не було надано достовірних та допустимих доказів щодо особистого отримання обвинуваченим повідомлення про факт неподання декларації.

Крім того, суд прийшов до висновку, що подання останнім зазначеної декларації не було пов’язано із викриттям протиправної діяльності обвинуваченого та початком процедури його притягнення до кримінальної відповідальності.

Суд прийняв до уваги, що державні органи в особі НАЗК та УКЗ ГУНП в Миколаївській області до грудня 2019 року не здійснювали будь-які дії щодо встановлення зв’язку із обвинуваченим та з’ясування причин неподання відповідної декларації. В той же час, останній надав відомості про свої засоби зв’язку у письмовому вигляді та не ухилявся від надання пояснень своєї бездіяльності.

В той же час, суд підкреслив, що обвинувачений як поліцейський та особа, яка здійснювала діяльність, пов’язану з використанням функцій держави повинен був знати про свої обов’язки, що встановлені Законом України «Про запобігання корупції», та він своєчасно не виконав вимогу, що передбачена абзацом першим частини другої ст.45 цього Закону. Водночас, така бездіяльність була пов’язана із його безвідповідальним ставленням до вивчення та виконання частини антикорупційних норм, що саме по собі без наявності прямого умислу на неподання відповідної декларації може мати наслідком притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 172-6 КУпАП.

За такого, суд ухвалив визнати останнього невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-1 КК України та виправдати, у зв’язку з відсутністю в його діях складу інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Нагадаємо, у відповідності до вимог ст.45 Закону України «Про запобігання корупції», особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

 Зазначені особи, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва