flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постановлено вирок військовослужбовцю, який порушив статутні правила та завдав тілесних ушкоджень своєму товаришу по службі

22 листопада 2019, 15:56

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Дмитром Тішком постановлено вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням військовослужбовця в/ч А2802 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.406 КК України.

Судом встановлено, що 13.01.2019 року, близько 23.30 год, обвинувачений в приміщенні вбиральні у казармі, з метою продемонструвати свою уявну перевагу та провчити іншого матроса за відмову помити брудний лоток для їжі, який не належав останньому, наніс йому кілька ударів в область голови, чим спричинив легкі тілесні ушкодження.

Потерпілий не став звертатись за медичною допомогою, побоюючись помсти з боку старших, за терміном проходження служби, військовослужбовців. Тілесні ушкодження було виявлено за кілька днів, у ході проходження підрозділом медогляду, після чого потерпілого було направлено на лікування до Миколаївського військового госпіталю.

Обвинувачений свою провину не визнав, повідомив, що перебуває з потерпілим у дружніх стосунках.

Судом у ході розгляду досліджено усі письмові докази, допитано потерпілого, обвинуваченого, свідків, зокрема заступника командира в/ч А2802 по роботі з особовим складом, начальника відділення морально-психологічного забезпечення, який здійснював службове розслідування, після виявлення тілесних ушкоджень у потерпілого. Зазначений свідок повідомив, що обвинувачений під час несення служби вживав спиртні напої, в нього були нестатутні форми впливу, зокрема примушування до виконання фізичних вправ, що подавалось як підготовка. В нього та потерпілого був конфлікт, через постійний психологічний вплив. Службове розслідування здійснювалось за повного сприяння керівництва частини, в його ході було виявлено інші порушення.

За результатами розслідування посадові особи, командири, їх заступники та обвинувачений були притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого та призначив йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі.

Водночас, враховуючі той факт, що обвинувачений раніше не судимий, вперше притягається до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, поніс дисциплінарну відповідальність, є військовослужбовцем за призовом, суд вважає можливим його виправлення без ізоляції від суспільства, а тому на підставі ст. 75 КК України, останнього слід звільнити його від відбування цього покарання з випробуванням строком на два роки.

Досудове розслідування у зазначеному провадженні здійснювалось ТУ ДБР, розташоване у м.Миколаєві, під процесуальним керівництвом військової прокуратури Миколаївського гарнізону Південного регіону України.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва