flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід громадянину Грузії, підозрюваному у незаконному позбавленні волі людини та вимаганні групою осіб

02 лютого 2019, 21:27

02 лютого, слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Світланою Скрипченко розглянуто клопотання слідчого про обрання міри запобіжного заходу 26-річному Ш., громадянину Грузії, підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.189, ч.2 ст.146 КК України (вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та вбивства потерпілого; незаконне позбавленні волі потерпілого, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, яке супроводжувалось заподіянням потерпілому фізичних страждань).

Відповідно до матеріалів клопотання в середині жовтня 2018 року, в уродженця Грузії, який перебуває в ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», виник умисел на заволодіння чужим майном, а саме – грошовими коштами місцевого мешканця у сумі 20 000 грн. під приводом повернення неіснуючого боргу, шляхом вимагання.

З цією метою до реалізації вказаного злочинного умислу він залучив чотирьох знайомих йому громадян Грузії, серед яких громадянин Ш.

31.01.2019 року знаючи про те, що у потерпілого має відбутися судове засідання у Заводському суді м. Миколаєва, двоє із вищезазначених громадян Грузії на автомобілі служби таксі прибули до вказаного суду та стали чекати останнього.

Дочекавшись потерпілого, вони примусили сісти його до автомобіля та привезли до домоволодіння, де перебували інші фігуранти провадження.

В будинку усі четверо, відповідно до матеріалів досудового слідства, почали наносити удари потерпілому, висловлючі вимоги передати грошові кошти у сумі 20 тис гривень.

Того ж дня їх було затримано співробітниками правоохоронних органів у зазначеному домоволодінні.

Розгляд зазначеного клопотання відбувається за участі перекладача грузинської мови.

Прокурор зазначив, що підозра є обґрунтованою та підтверджується зібраними по справі доказами. У якості ризиків зазначала можливість підозрюваного переховуватись від слідства та суду, чинити незаконний тиск на свідків та потерпілого, знищити або спотворити речі та документи, що мають значення у розслідуванні зазначеної справи, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Підозрюваний заперечив свою провину та будь-який зв'язок з незаконним позбавленням волі потерпілого та заподіяння йому фізичних страждань.

Також він повідомив, що є студентом 4-го курсу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова та просив не обирати запобіжний захід у виді тримання під вартою, щоб він мав змогу продовжити навчання.

Захисник заперечив проти задоволення клопотання, зазначив, що підозра необґрунтована, ризики не конкретизовані та є формальними.

Дослідивши матеріали клопотання та заслухавши думки сторін, суд дійшов висновку, про обґрунтованість підозри на даному етапі досудового слідства.

Окрім цього цілком наявними є ризики переховування від слідства та суду, з урахуванням тяжкості покарання, яке загрожує підозрюваному у разі доведення його вини, в останнього відсутні міцні соціальні зв’язки, немає постійного місця проживання на території України, доказів щодо того, що він офіційно працевлаштований та є студентом суду не надано.

Також наявні ризики незаконного впливу на потерпілого і свідків, знищення речей та документів, що мають значення у розслідуванні зазначеного кримінального провадження, вчинення іншого злочину.

За такого, суд ухвалив обрати щодо підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою до 01.04.2019 року без можливості внесення застави.

Наразі триває розгляд клопотань про обрання міри запобіжного заходу щодо інших фігурантів справи.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва