flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив порушене право миколаївця на громадянство України

15 січня 2019, 15:45

До Центрального районного суду м.Миколаєва звернувся 36-річний місцевий мешканець з заявою про встановлення юридичного факту постійного проживання на території України.

У заяві зазначалось, що він народився у 1982 році на території Миколаївської області, що підтверджується свідоцтвом про народження. З того часу постійно проживав на території України.

З 1989 року по 1996 рік навчався у школі-інтернаті на території Запорізької області, про що свідчить відповідна довідка навчального закладу.

Також заявник зазначав, що неодноразово звертався до Центрального РВ у м.Миколаєві УДМС України в області щодо встановлення належності до громадянства України та отримання паспорту, проте йому було відмовлено та рекомендовано звертатись до суду.

Представник Центрального РВ у м.Миколаєві УДМС України в області заперечував проти задоволення заяви, посилаючись на те, що у 1991 році заявник був неповнолітнім і місце його проживання визначалось місцем проживання батьків, а докази того, що останні у 1991 році, тобто на момент проголошення Незалежності України, перебували на території України відсутні.

Судом встановлено, що факти народження заявника на території України та проживання в Україні в неповнолітньому віці підтверджуються свідоцтвом про народження та довідкою зі школи-інтернату у Запорізькій області, де останній навчався з 1989 по 1996 роки.

За такого, суддя Ольга Гуденко, з урахуванням принципу запобігання виникненню випадків безгромадянства, закріплені нормами національного законодавства, та спрямований на те, щоб особа не стала апатридом – тобто, особою права якої не захищає жодна держава, вирішила задовольнити зазначену заяву, встановити факт постійного проживання заявника в неповнолітньому віці на території України станом на 24.08.1991 року.

Таким чином, Центральним районним судом м.Миколаєва захищено порушені права людини та поновлено його право на громадянство України.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва