flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд частково задовольнив клопотання про продовження строків тримання під вартою стосовно одного з фігурантів справи щодо вбивства екс-начальника миколаївської митниці

29 серпня 2018, 12:14

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Іваном Дірком розглянуто клопотання слідчого про продовження строків тримання під вартою щодо 33-річного громадянина Ч., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення за ч.5 ст.27, ч.2 п.6, 12 ст.115 КК України.

Нагадаємо, 03 квітня 2018 року у Миколаєві в квартирі по вул.Радіо було вбито колишнього начальника миколаївської митниці. За підозрою у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення було затримано двох осіб, яким на період досудового розслідування обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою. Громадянину Ч. було повідомлено про підозру за ч.2 п.12 ст.115 КК України (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб), яку згодом органом досудового розслідування змінено на ч.5 ст.27, ч.2 п.6, 12 ст.115 КК України, тобто посібництво у вчиненні умисного вбивства, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

У судовому засіданні щодо продовження строків тримання під вартою прокурор вказав, що у кримінальному провадженні необхідно виконати вимоги ст.290 КПК України, скласти обвинувальний акт. В якості ризиків зазначив можливість підозрюваного переховуватись від слідства та суду та знищити речові докази, у вигляді викрадених у вбитого коштовних речей.

Захисник просив відмовити у задоволенні клопотання та просив обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов висновку, що підозра у вчиненні кримінального правопорушення за ч.5 ст.27, ч.2 п.6, 12 ст.115 КК України обґрунтована та не є штучно завищеною.

У якості ризиків стороною обвинувачення наведено можливість переховування та знищення речових доказів, зокрема викрадених у вбитого коштовних речей. Однак протягом 5-ти місяців слідства вони не були відшукані, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що на даний час виконуються вимоги ст. 290 КПК України, а відповідно вказані коштовні речі не мають для слідства вирішального значення, та відповідно вбачається, що вказаний ризик суттєво зменшився.

Окрім цього, в ході досудового слідства діям підозрюваного громадянина Ч. була надана інша кваліфікація, ніж та, що при обранні запобіжного заходу. На даний час, за версією сторони обвинувачення, громадянин Ч. особисто не вчиняв насильницьких дій, щодо позбавлення екс-очільника митниці життя.

За такого, слідчий суддя Іван Дірко задовольнив клопотання частково та ухвалив продовжити щодо підозрюваного строк тримання під вартою до 02.10.2018 року, з можливістю внесення застави в сумі 352 400 грн.

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва