flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд закрив адміністративне провадження щодо військовослужбовця за відсутністю у його діях складу правопорушення

18 липня 2018, 09:30

Суддя Центрального районного суду м.Миколаєва Іван Дірко розглянув адміністративний протокол, складений щодо командира взводу в/ч А 2777 у званні молодшого лейтенанту за ч.1 ст.172-10 КУпАП (відмова від виконання законних вимог командира).

Відповідно до протоколу військовослужбовець не виконав наказ Командувача Військово-Морскими силами України підійти до нього, який було повторено кілька разів.

У судовому засіданні військовослужбовець пояснив, що у ході урочистостей з нагоди 100-річчя з Дня створення морської піхоти України він разом з іншими військовослужбовцями вишикувались у п’ять шеренг по п'ятнадцять осіб. Молодший лейтенант перебував у першій шерензі. Перед зачитуванням доповіді про зміну беретів була подана команда «Струнко».

Під час доповіді до нього ззаду підійшла невідома особа, смикнула за кітель та запропонувала російською мовою підійти до нього.

Оскільки військовослужбовець виконував команду «Струнко», він не міг повертатись, не бачив форми чи обличчя особи, а сама особа не представилась, тому він проігнорував її вимоги. Згодом він дізнався, що це був Командувач Військово-Морскими силами України.

Допитані у судовому засіданні свідки з числа військовослужбовців, що також вишикувались під час урочистостей пояснили, що молодший лейтенант дійсно фізично не міг бачити особу, яка до нього зверталась та вимагала підійти. Окрім, один зі свідків зазначив, що офіційного наказу із дотриманням вимог Статуту військовослужбовцю не віддавалось.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що з них не вбачається у чому саме полягав наказ, у зв’язку з чим він віддавався та при яких обставинах. Сам Командувач не був опитаний, з якою метою він вимагав від військовослужбовця підійти до нього не з’ясовано, чи була така вимога законною – не зрозуміло.

За такого, оскільки матеріалами справи вину молодшого лейтенанта не доведено, інших об’єктивних доказів винуватості не встановлено, суд дійшов висновку про відсутність у його діях складу адміністративного правопорушення та постановив закрити провадження.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва