flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з Державного бюджету України більш ніж 300 000 грн. на відшкодування шкоди завданої незаконним діями органів досудового розслідування

05 червня 2018, 11:35

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Галиною Подзігун прийнято рішення по цивільній справі за позовом екс-очільника КП Миколаївської міської Ради «Миколаївська ритуальна служба» до Державної казначейської служби України, треті особи: ГУ НП в Миколаївській області, прокуратура області, КП ММР «Миколаївська ритуальна служба» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового розслідування.

В своєму позові позивач просив стягнути на його користь 500 тис грн. моральної та 136 799,49 грн. матеріальної шкоди. В обґрунтування вимог зазначив, що вироком Заводського районного суду м. Миколаєва від 22.03.2016 року, залишеним без змін апеляційним судом Миколаївської області його було виправдано у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Досудове розслідування за даним кримінальним провадженням здійснювалось СУ УМВС України в Миколаївській області (нова назва ГУ НП в Миколаївській області), процесуальне керівництво - Прокуратурою Миколаївської області. 

Водночас під час досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні було проведено низку слідчих дій, притягнення позивача як обвинуваченого, взяття і тримання під вартою, проведення в ході розслідування обшуку, виїмки, накладення арешту на майно та інші процесуальні дії, що обмежували право позивача на недоторканість приватного життя та призвели до спричинення моральної шкоди.

Крім того, позивача було відсторонено від посади, строк такого відсторонення неодноразово продовжувався, що привело до втрати заробітку в загальному розмірі 136 799 грн. 49 коп.

При розгляді справи судом встановлено, що внаслідок незаконним дій вищевказаних органів позивач незаконно перебував під слідством та судом 48 календарних місяців та 3 дні.

Рішенням суду позов задоволено частково, стягнуто з Державного бюджету України  на користь позивача 179 076 грн. 30 коп. на відшкодування моральної шкоди та 136 799 грн. 49 коп. - матеріальної шкоди.