flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Центральний районний суд вперше в Україні виніс ухвалу щодо блокування веб-ресурсу, який використовувався для розповсюдження наркотичних та психотропних засобів

06 жовтня 2016, 09:40

У Центральному районному суді м. Миколаєва, під головуванням слідчого судді Дмитра Тішка, розглянуто клопотання прокурора Миколаївської місцевої прокуратури № 1 про накладення арешту на майнові права інтелектуальної власності.

Зокрема, прокурор клопотав про заборону Інтернет-провайдерам надавати доступ користувачів мережі Інтернет до певного веб-порталу, за допомогою якого здійснюється продаж заборонених речовин.

Дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя встановив, що групою осіб організовано збут наркотичних та психотропних речовин, за допомогою зазначеного веб-сайту, який зареєстрований на території Сполучених Штатів Америки. Оплата за товари, які пропонуються на сайті здійснюється через електронний гаманець, власник якого мешкає на території Російської Федерації.

З огляду на матеріали провадження, у слідчого судді виникли підстави вважати, що майнові права інтелектуальної власності, які виникають при користуванні зазначеним веб-ресурсом використовуються в якості засобу вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.307 КК України.

З метою запобігання подальшого незаконного використання зазначеного веб-ресурсу для вчинення злочину, слідчий суддя Дмитро Тішко ухвалив задовольнити клопотання прокурора.

Виконання ухвали покладено на усіх Інтернет-провайдерів на території України, яким заборонено надавати доступ користувачам до вищезазначеного веб-ресурсу, на якому здійснюється продаж наркотичних засобів та психотропних речовин.

Зазначена ухвала слідчого судді у сфері боротьби з такими сайтами є першою в України, так як стосується веб-ресурсу, що знаходиться за межами країни, що значно ускладнює припинення такої діяльності.

Слід також звернути увагу, що матеріали оперативного супроводження у зазначеному кримінальному провадженні, які стали підставою для задоволення клопотання були підготовлені відділом протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Причорноморського управління кіберполіції.

 

         Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва