flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На сайті Верховної Ради України опубліковано текст нового Закону "Про судоустрій та статус суддів"

14 липня 2016, 11:22

Сьогодні на сайті парламенту було опубліковано текст нового Закону "Про судоустрій та статус суддів". Закон, за винятком кількох положень, набирає чинності одночасно зі змінами до Конституції (щодо правосуддя), тобто наприкінці вересня.

З текстом Закону можна ознайомитись за посиланням.

За Законом найвищим судом у системі судоустрою є Верховний Суд. Систему судоустрою складають місцеві, апеляційні суди та Верховний Суд. Для розгляду окремих категорій справ, відповідно до цього Закону, в системі судоустрою діють вищі спеціалізовані суди. Зокрема, вищими спеціалізованими судами є:

1) Вищий суд з питань інтелектуальної власності;

2) Вищий антикорупційний суд.

Верховний Суд – найвищий суд у системі судоустрою України, до складу якого входять судді у кількості не більше двохсот. У складі Верховного Суду діють:

1) Велика Палата Верховного Суду;

2) Касаційний адміністративний суд;

3) Касаційний господарський суд;

4) Касаційний кримінальний суд;

5) Касаційний цивільний суд.

Зауважимо, районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Протягом шести місяців з дня набрання чинності документом утворюється Верховний Суд у порядку та у складі, що визначені Законом. Верховний Суд створюється на матеріально-технічній базі ВСУ, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого господарського суду,

Вищого адміністративного суду.

Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд утворюються та проведення конкурсу на посади суддів у цих судах має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом.

На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.

Також пропонуємо ознайомитись зі змінами до Конституції (щодо правосуддя) за посиланням.

Джерело: Закон і Бізнес