flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося урочисте відкриття нових будівель Центрального районного суду м. Миколаєва

16 червня 2016, 17:54

Центральний районний суд Миколаєва, розташований в найбільш густозаселеному район міста. Саме тут знаходяться головні адміністративні будівлі органів влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органів. Тому й не дивно, що саме на розгляд суддів Центрального районного суду надходить досить значна частина позовних заяв та матеріалів проваджень.

Так, минулого року тут було розглянуто майже 16 000 справ різних категорій. Судді та працівники апарату щоденно витримують неабияке навантаження забезпечуючи процес здійснення правосуддя. Тому питання забезпечення комфортних умов, як для працівників суду, так і для відвідувачів стоїть не на останньому місті.

До недавнього часу Центральний районний суд розміщувався в будівлі за адресою Потьомкінська, 49, вік якої налічує понад 100 років.

У 1986-87 було проведено реконструкцію і з того часу, через брак коштів не проводився ані капітальний, ані поточний ремонт.

Це призвело до поступової руйнації будівлі. З середини 2000-х цей процес набув стрімкого характеру. У приміщення просідав фундамент, через це будівля вкрилась численними тріщинами, одна з них, на фасадній частині, ділила будівлю навпіл і сягала ширини понад 4 см., розходились стики перекриттів, деформувались стіни, віконні та дверні отвори. Подальша експлуатація будівлі у разі її руйнації загрожувала життю та здоров'ю працівників та відвідувачів суду.

5

 

За висновками численних експертних комісій будівлю ще в 2010 році було визнано аварійною та заборонено доступ до певної частини приміщень.

Водночас, не відповідала нормативній площа приміщень у будівля на вул. Потьомкінській, 49. На 15 суддів були наявні лише три зали засідань, згодом їх кількість скоротилась до двох, через заборону доступу до одного з залів церез аварійний стан. Справи зазвичай розглядались у службових кабінетах суддів. Катастрофічно не вистачало приміщень і для працівників апарату суду.

Начальник ТУ Державної судової адміністрації в області та голова Центрального районного суду м. Миколаєва неодноразово звертались до міського керівництва з проханням посприяти у виділенні приміщення, що б за площею та технічним станом відповідало вимогам до роботи суду. Однак, тривалий час жодних позитивних зрушень у цьому напрямі не відбувалось.

Наприкінці лютого 2015 року спеціалістами ТУ Гірпромнагляду у Миколаївській області було заборонено експлуатацію будівлі Центрального районного суду, оскільки на цей час тріщині в стінах та перекриттях вже сягали 7 см. зі стель падали шматки штукатурки та цементного розчину. Подальше перебування в будівлі несло неабияку небезпеку для життя.

  

 

Роботу суду було майже паралізовано фактично на місяць, кримінальні провадження перерозподілялись між іншими судами міста, а канцелярія та слідчі судді тимчасово працювали у будівлі державної служби охорони, за адресою вул. Шевченка, 52.

30 березня 2015 року Центральний районний суд розпочав повноцінну роботу в орендованих приміщеннях колишнього заводу "Кристал", яке було в достатній мірі пристосовано для потреб, як працівників, так і відвідувачів суду.

Згодом будівлі було придбано у власність.

10 червня відбулось урочисте відкриття нових реконструйованих приміщень Центрального районного суду м. Миколаєва. Оцінити умови в яких нині працюють співробітники суду прибули голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, начальник ТУ ДСА в Миколаївській області Віктор Сікиринський, голова Апеляційного суду в Миколаївській області Олександр Ржепецький, голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко, очільник міста Олександр Сєнкевич, прокурор Миколаївської області В’ячеслав Кривов’яз, очільник Миколаївського окружного адміністративного суду Всеволод Князєв, голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін, голови та керівники місцевих судів м. Миколаєва та інші почесні гості.

Голова Центрального районного суду м. Миколаєва Галина Подзігун, розпочинаючі урочистий захід, розповіла в яких непростих умовах працювали співробітники суду до переїзду в нові приміщення та щиро подякувала за допомогу у виділенні та ремонті нової будівлі для роботи суду.

Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк щиро привітав колектив суду та окреслив основні питання судової реформи шляхи її втілення та перспективи у матеріальному забезпеченні судів і зазначив, що незабаром суд отримає нове приміщення, адже зараз він знаходиться в Заводському районі

Голова Апеляційного суду в Миколаївській області Олександр Ржепецький, нагородив грамотою помічника судді Центрального районного суду та привітав колектив з новими умовами праці.

Миколаївський міський голова зазначив, що голова Центрального районного суду м. Миколаєва Галину Подзігун робить все, щоб колектив суду працював в нормальних умовах і це є одним з показників роботи гарного керівника.

Також для гостей було організовано екскурсію приміщеннями Центрального районного суду і вони отримали можливість на власні очі побачити в яких умовах нині працюють співробітники суду.

  

 

 

         Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва