flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадську активістку визнано винною в одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави

12 травня 2016, 15:39

11 травня, у Центральному районному суді м. Миколаєва, під головуванням судді Сергія Чернієнка відбулось підготовче засідання стосовно голови громадської організації, за обвинуваченням у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом, тобто пропозицію, обіцянку здійснити вплив за надання неправомірної вигоди та одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

Оскільки громадська активістка перебуває на стаціонарному лікуванні у Миколаївській міській лікарні № 4, судовий розгляд відбувся в режимі відеоконференції.

Нагадаємо, остання в листопаді 2015 року отримала від працівника міліції неправомірну вигоду в розмірі 300 доларів США за сприяння у його переводі на інше місце несення служби.

Під час досудового розслідування між прокурором та підозрюваною, за участю її захисників, укладено угоду про визнання винуватості, згідно якої вона повністю беззастережно визнала свою винуватість у вищезазначеному кримінальному правопорушенні і зобов'язується беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні, що нею виконано під час підготовчого судового засідання 11 травня 2016 року.

Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди обвинуваченій буде призначено покарання у виді штрафу у розмірі 750 (сімсот п'ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п. 2 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладено угоду між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України, угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим чи підозрюваним може бути укладено у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкоду завдано лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачена визнала себе винуватою, віднесено до категорії злочинів середньої тяжкості, внаслідок яких шкоду завдано лише державним та суспільним інтересам, а отже угоду про визнання винуватості може бути укладено.

Судом встановлено, що громадська активістка цілком розуміє положення п. 1 ч. 1  ст. 473, ч. 4 ст. 474 КПК України, укладення угоди сторонами є добровільним.

Обвинувачена погодилася на призначення їй узгодженого покарання.

В ході судового засідання судом було встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України та інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, підстави вважати, що укладення угоди було недобровільним відсутні, фактичні підстави для визнання винуватості мають місце.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором і обвинуваченою і призначення їй узгодженого сторонами покарання та визнав громадську активістку винною у вчиненні злочину, за ч. 2 ст. 369-2 КК України, призначивши їй узгоджене сторонами покарання у виді штрафу у розмірі 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 12 750 гривень.

Окрім цього, з неї стягнуто на користь Миколаївського науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру МВС України в рахунок відшкодування процесуальних витрат на залучення експерта - 491 гривню 04 копійки.

 

            Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва