flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Центральному районному суді м. Миколаєва відбулася відеоконференція з питань внесення змін до певних законодавчих актів

27 листопада 2015, 16:16


 

Сьогодні, 27 листопада, у Центральному районному суді м. Миколаєва відбулася перша відеоконференція з суддями Київського районного суду м. Одеси-членами ГО "Асоціація слідчих суддів". Миколаїв представляли голова Центрального районного суду Галина Подзігун, заступник голови Іван Дірко, судді Центрального районного суду Катерина Лагода, Дмитро Тішко, Сергій Медюк та суддя Заводського районного суду м. Миколаєва Вячеслав Кузьменко.

На початку засідання, голова ГО "Асоціація слідчих суддів" Сергій Чванкін повідомив, що на базі Центрального районного суду м. Миколаєва створено відокремлений підрозділ Асоціації. Його головою, за погодженням з миколаївськими та одеськими колегами, обрано голову Центрального районного суду Галину Подзігун.

На початку, учасники відеоконференції обговорили питання внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України, яка передбачає, що усі кримінальні провадження щодо злочинів, санкція за вчинення яких перевищує 10 років позбавлення волі розглядаються колегіально у складі трьох суддів.

Це, в свою чергу, призводить до перевантаженості суддів та неефективного розгляду даних проваджень, у звя'зку з важкістю дотримання розумних строків.

Асоціацією запропоновано надати можливість розгляду таких проваджень одному професійному судді і лише за клопотанням обвинуваченого - колегіально, що значно б підвищило ефективність розгляду таких проваджень та позитивно вплинуло на строки розгляду інших справ.

Ця пропозиція була ретельно опрацьована науковцями та юристами і наразі у Верховній Раді України перебуває законопроект стосовно внесення вищевказаних змін.

Окрім цього, члени Асоціації запропонували внести зміни до п.2 ч.1 ст.395 КПК України, відповідно до якої, апеляційна скарга на ухвали слідчого судді подається безпосередньо до апеляційного суду. При цьому, суд апеляційної інстанції не має матеріалів провадження. Їх витребування потребує тривалого часу. Окрім цього, зазвичай, витребування матеріалів йде в не процесуальний спосіб, як правило, за допомогою телефону.

З метою викоренення цих недоліків, запропоновано внести зміни до зазначеної норми, відповідно до яких апеляційна скарга подається до суду першої інстанції, звідки не пізніше наступного дня надсилаються матеріали кримінального провадження разом зі скаргою до апеляційного суду. Це б значно скоротило час розгляду апеляційної скарги та сприяло б викоріненню "телефонного" права.

Також, учасники відеоконференції обговорили правову колізію, що стосується порядку проведення фото та відеофіксації судових засідань представниками ЗМІ та громадськості.

Так, відповідно до чинного КПК України, фото та відеозйомка допускається за наявності ухвали суду з урахуванням думки сторін.

Згідно вимог ЦПК України такі дії допускаються лише за наявності згоди осіб, які беруть участь у процесі.

Водночас, Закон України "Про судоустрій і статус суддів" дозволяє проведення фото та відеозйомки, аудіозапис будь-якими особами без отримання окремого дозволу суду.

Присутні запропонували розробити алгоритм, що б дозволяв регулювати можливість фіксації судового засідання представниками громадськості та ЗМІ, з урахуванням забезпечення інтересів та прав сторін, дотримання таємниці слідства та ефективності судового розгляду.

Пропозиції заплановано подати на розгляд представників юридичної спільноти, з подальшим внесенням у якості законопроекту до Верховної Ради України.

Наступна відео конференція у такому форматі заплановане на 22 січня 2016 року.


 

Прес-служба прокуратури Центрального районного суду м. Миколаєва