flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд не дозволив банку забрати житло у учасника АТО

20 листопада 2015, 15:11


Банку відмовлено у задоволенні позову, яким банк просив у рахунок заборгованості віддати йому житло солдата 19 батальйону територіальної оборони.

До Центрального районного суду м.Миколаєва звернувся із позовом комерційний банк, який просив в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором визнати за ним право власності на житловий будинок і земельну ділянку, на якій він розташований.

У ході розгляду справи судом встановлено, що у 2012 році жителька Миколаєва, яка має статус фізичної особи-підприємця, уклала з банком договір кредитної лінії строком на три роки, а для забезпечення виконання зобов'язання був укладений іпотечний договір. Іншими словами, у якості застави були визначені житловий будинок і земельна ділянка,які належать на праві власності її чоловікові. При цьому оцінка цього майна станом на липень 2012 року склала 123 016 грн.

Сума договору склала близько 41 тис.грн., відсотки за кредитом - 24,99% у рік або 30% у випадку невиконання позичальником зобов'язань договору.

Тривалий час родина своєчасно виконувала зобов'язання зі сплати кредиту, однак у 2013-му році виникла прострочена заборгованість, яку позичальник продовжував частково сплачувати. На час звернення до суду несплаченим залишилось тіло кредиту в розмірі 15931,62 грн., на цю суму були нараховані відсотки та штрафні санкції.

Під час судового розгляду з'ясувалося, що банком не були враховані деякі платежі, на суму приблизно 2 тис.грн. При цьому пояснити, куди пішли ці гроші, представник банку не зміг.

Також суд при винесенні рішення встановив неспівмірність суми заборгованості за кредитом вартості іпотечного майна, на який банк претендує.

Крім того, при пред'явленні позову банк не врахував, що відповідач у травні 2014 року був мобілізований на військову службу до 19 батальйону територіальної оборони і до кінця вересня того ж року брав участь в антитерористичній операції на сході України, в селах Гранітне, Білокам'янка, Старогнатівка Донецької області, а після повернення продовжив військову службу, до березня 2015 року. Тож в порушення Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» банк неправомірно нарахував відсотки за користування кредитом, штрафні санкції та пеню за цей період.

До того ж банк, всупереч умовам кредитного договору, не вимагав попередньо у позичальника сплати заборгованості, а прийняв рішення відразу просити через суд віддати йому будинок і земельну ділянку бійця, до речі, - єдине житло цієї сім'ї, де загальна площа становить 37,3 кв.метри, а житлова - 12 кв.метрів.

З урахування усього вище зазначеного суд прийняв рішення відмовити банку у задоволенні позову, чим захистив права учасника АТО та його родини.

Прес-служба районного Центрального суду м.Миколаєва