flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відправив до СІЗО військовослужбовця, підозрюваного в державній зраді

22 лютого 2024, 17:55

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Володимиром Лященком розглянуто клопотання про застосування міри запобіжного заходу військовослужбовцю однієї з бригад ЗС України, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України.

Відповідно до матеріалів клопотання, в період окупації Херсонської області той погодився на пропозицію військовослужбовців країни-агресора та перейшов на бік ворога.

В подальшому, він надавав інформацію про місця проживання військовослужбовців ЗС України, учасників АТО, осіб, які надавали допомогу українським збройним силам, що в подальшому призвело до їх незаконного затримання. При цьому, він особисто приймав участь в арештах.

Наприкінці квітня 2022 року, разом з військовослужбовцями РФ підозрюваний затримав та посадив в автомобіль, маркований буквою «Z», двох жителів села, де він мешкав раніше. Під час руху, він наносив їм удари, вимагаючи повідомити інформацію про місцезнаходження їх односельця, колишнього учасника АТО.

За межами села, він продовжив погрожувати і наносити удари чоловікам, які перебували на колінах з одягненими на голову мішками.

Окрім цього, він неодноразово відвідував підвальне приміщення однієї з баз відпочинку, де утримувався місцевий мешканець і вдягаючи боксерські рукавиці наносив йому удари руками і ногами, вимагаючи повідомити інформацію про можливе зберігання зброї та боєприпасів.

Також, відповідно до матеріалів клопотання, підозрюваний здійснював візуальне спостереження за подружжям своїх односельців та передавав інформацію військовослужбовцям РФ. В подальшому, у домоволодінні подружжя було проведено обшук, їх було затримано і вони близько трьох місяців незаконно утримувались представниками країни-агресора та піддавались психологічному і фізичному примусу.

Згідно показів свідків, він неодноразово контактував з військовослужбовцями РФ та вживав разом з ними алкогольні напої.

У судовому засіданні підозрюваний заперечив свою провину. Зазначив, що дійсно контактував з окупантами, проте нікого не бив, а сам піддавався фізичному насильству з їхнього боку.

Захисник заперечував проти задоволення клопотання в повному обсязі.

Дослідивши матеріали клопотання, які містять зокрема численні покази свідків, в тому числі свого колишнього однокласника та односельців, та заслухавши думки сторін, слідчий суддя Володимир Лященко постановив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення розміру застави.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва