flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід інженеру-конструктору, підозрюваному у державній зраді

15 лютого 2024, 10:08

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва розглянуто клопотання про обрання міри запобіжного заходу 60-річному місцевому мешканцю, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Відповідно до матеріалів клопотання, чоловік, який обіймав посаду провідного інженера-конструктора одного з стратегічних промислових підприємств міста, систематично надавав представнику РФ відомості про окремі конструкторські розробки підприємства, де він працював.

Своїми діями, відповідно до матеріалів клопотання, підозрюваний спричинив шкоду обороноздатності та економічній безпеці України.

У судовому засіданні підозрюваний винуватість не визнав, повідомив, що просто допомагав своєму знайомому та консультував з приводу певних конструкторських розробок, при цьому знав, що той тривалий час проживає на території РФ.

Захисник не заперечував проти фактичних обставин справи, викладених в клопотанні, проте зазначав, що слідством не доведено проведення підривної діяльності проти України, а за такого, слід відмовити у задоволенні клопотання.

Судом, серед іншого було досліджено матеріали переписки підозрюваного, де він обіцяє своєму співрозмовнику за грошову винагороду у сумі 60-70 тис доларів США передати певну технічну документацію. При цьому обумовлювався обов’язковий аванс у сумі близько 15 тис доларів.

Слідчий суддя дійшла висновку про обґрунтованість підозри, що підтверджується дослідженими доказами, та про наявність зазначених прокурором ризиків. Саме така міра запобіжного заходу, як тримання під вартою, є обґрунтованою, застосування іншого, більш м`якого запобіжного заходу не забезпечить виконання підозрюваним процесуальних обов`язків.

За такого, слідчий суддя ухвалила застосувати до підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення розміру застави.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва