flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постановлено вирок обвинуваченому, зокрема, в розбещенні неповнолітньої

16 листопада 2023, 09:13

У Центральному районному суді м.Миколаєва постановлено вирок 52-річному мешканцю Чернігова, обвинуваченого за ч.1 ст.155 (в редакції Закону № 600-VI від 25.09.2008 року), ч.2 ст.156, ч.2 ст.301, ч.3 ст.301 КК України.

Судовий розгляд зазначеного провадження здійснювався суддею Володимиром Алєйніковим у закритому режимі.

Обвинувачений у ході судового розгляду частково визнав свою провину, також заперечував, що йому було відомо про вік потерпілої.

Водночас судом встановлено, що під час спілкування в соціальній мережі, обвинувачений, у тому числі шляхом маніпуляцій та користуючись відсутністю в неї життєвого досвіду, схилив малолітню потерпілу до «секстингу», а саме пересиланню йому особистих фотографій інтимного змісту за допомогою сучасних засобів зв’язку.

Коли ж потерпіла вирішила припинити їхні стосунки, обвинувачений надіслав її матері, та спробував надіслати її однокласнику, посилання на сторінку в мережі Інтернет, де були розміщені інтимні фото та відеоматеріали за участі потерпілої.

Суд дійшов висновку, що зазначені дії, а саме надання доступу до цих матеріалів, як і їх створення, з метою зганьбити, залякати потерпілу, нанести їй шкоду в «реальному житті» є спробою «порнопомсти», що представляє собою одну з нових форм насильства.

Не знайшли підтвердження заперечення обвинуваченого щодо необізнаності справжнього віку потерпілої. Суд дійшов висновку про байдуже ставлення останнього до її віку та відсутність каяття з його боку.

За результатами розгляду, суд визнав обвинуваченого невинуватим за ч.1 ст.155 (в редакції Закону № 600-VI від 25.09.2008 року) через недоведеність складу правопорушень в його діяннях, за ч.2 ст.15, ч.2 ст.301 КК України визнав винуватим, проте за спливом строків притягнення звільнив від покарання.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.156, ч.3 ст.301 КК України та призначив йому остаточне покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права займатись діяльністю, пов'язаною із завантаженням будь-якої інформації на Інтернет-ресурси загального користування строком на 03 роки.

Слід зауважити, що це чи не єдиний вирок в України, де суд керується та використовує поняття «порнопомста» та «секстинг» при обґрунтуванні та постановленні рішення.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва