flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато судовий розгляд по суті справи за обвинуваченням миколаївця, зокрема, в державній зраді, - останній просив забезпечити його перекладачем з української мови

05 квітня 2023, 16:12

У Центральному районному суді м.Миколаєва відбулось судове засідання за обвинуваченням 38-річного місцевого мешканця у вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.1 ст.111-2, ч.1 ст.436-2, ч.3 ст.436-2, ч.1 ст.161 КК України.

Судовий розгляд здійснюється колегію суддів у складі Ольги Гуденко, Володимира Лященка, під головуванням Сергія Медюка.

На початку засідання, обвинувачений заявив клопотання про відвід усієї групи прокурорів у вказаному провадженні, мотивуючи це тим, що ними було допущено ряд процесуальних порушень та вони мали упереджене ставлення щодо нього у ході слідства.

Окрім цього, він заявив клопотання про забезпечення його перекладачем з української на російську мову та про переклад обвинувального акту та висновків лінгвістичної експертизи.

На уточнююче питання суду, повідомив, що народився у Радянському Союзі в місті Миколаєві, де постійно проживає, є громадянином України, має вищу юридичну освіту, яку отримав на початку 2000-х, його рідною мовою є російська. І за такого, щоб краще розуміти суть обвинувачення, йому потрібен перекладач з української мови.

За результатами розгляду клопотань, з урахуванням позицій сторін та норм діючого законодавства, суд відмовив обвинуваченому у задоволенні обох клопотань.

Прокурор оголосив обвинувальний акт, відповідно до якого, обвинувачений, використовуючи телеграм-канал, який створений для збору інформації про рух та розташування підрозділів ЗС України, з метою їх подальшої передачі представникам спецслужб держави-агресора, надсилав туди відомості щодо місць дислокації збройних формувань України.

Також, за допомогою відповідних телеграм-каналів, він виправдовував збройну агресію проти України та підтримував дії РФ.

Окрім цього, відповідно до обвинувального акту, останній публікував повідомлення, спрямовані на приниження національної честі та гідності і розпалювання ворожнечі, використовуючи принизливі та образливі епітети на адресу представників української нації та ЗС України.

Судом, також було вирішено питання щодо порядку та обсягу дослідження доказів у справі, зокрема, дослідження письмових доказів, допит свідків та обвинуваченого.

Наразі, для надання прокурору часу для підготовки документів, які підлягають дослідженню у засіданні оголошено перерву.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва