flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав внести до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення співробітниками районного «військкомату» кримінальних правопорушень

23 лютого 2023, 15:12

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Іваном Дірком розглянуто скаргу місцевого мешканця на бездіяльність посадових осіб ВП № 1 МРУП ГУ НП України в Миколаївській області.

Відповідно до скарги, чоловік звернувся до ВП № 1 МРУП ГУ НП України в області із заявою про вчинення кримінального правопорушення. В заяві було зазначено, що група осіб у військовій формі силоміць заштовхнули його до автомобіля та проти його волі доставили до одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

За результатами розгляду його заяви, відомості до ЄРДР внесені не були і чоловік звернувся із скаргою до суду.

В судовому засіданні чоловік скаргу підтримав та надав відеозапис події з камери зовнішнього спостереження.

Дослідивши матеріали справи, зокрема відеозапис, суд встановив, що група осіб у військовій формі з застосуванням сили поміщують скаржника до автомобіля. У внесенні, за даним фактом, відомостей до ЄРДР було відмовлено на підставі пояснень співробітників РТЦК та СП, що чоловік поїхав добровільно. Зазначене не відповідає дійсності.

Суд дійшов висновку, що у викладених в заяві відомостях та відеозаписі вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених с.146, 371 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини; завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою).

Перевірка вказаних відомостей повинна здійснюватися виключно шляхом проведення досудового розслідування.

З огляду на зазначене, суд ухвалив задовольнити скаргу, зобов’язати начальника ВП № 1 МРУП ГУ НП України в Миколаївській області забезпечити внесення до ЄРДР відомостей викладених у заяві.

Зазначена ухвала оскарженню не підлягає.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва