flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід підозрюваному, зокрема, у незаконному придбанні та зберіганні зброї

30 січня 2023, 16:03

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Іваном Дірком розглянуто клопотання про обрання міри запобіжного заходу 33-річному мешканцю м.Херсоні, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296, ч.1 ст.263 КК України.

Відповідно до матеріалів клопотання, підозрюваний придбав у невстановленому органом досудового розслідування місці автомат Калашникова «АК-74», який зберігав за місцем свого проживання, а 13.01.2023 року переніс до автомобіля свого знайомого, де він знаходився до моменту його вилучення того ж дня.

Прокурор просив суд задовольнити клопотання і обрати підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. У якості ризиків зазначив, що підозрюваний може переховуватись від слідства та впливати на свідків.

Підозрюваний пояснив, що з початком повномасштабної військової агресії РФ, він знаходився в Шуменському мікрорайоні Херсону, поблизу Бузкового парку, де допомагав бійцям сил Херсонської ТРО. Потім він сам вступив до лав тероборони і йому видали той автомат. Після обстрілів їх позицій, він був змушений тікати і автомат взяв з собою, бо не було можливості його здати. Весь час окупації зберігав зброю у себе вдома. 13.01.2023 року він показував автомат товаришу і випадково натиснув на спусковий гачок, внаслідок чого здійснив кілька пострілів. Злякавшись, він без відома знайомого поклав зброю до його транспортного засобу. В подальшому, коли йому зателефонували співробітники поліції, визнав свою причетність та показав, де знаходиться зброя.

Також він повідомив, що з початком війни відправив дружину і дитину до Європи, працює автомеханіком на власному СТО, проте коштів для внесення застави у разі її призначення в нього не вистачить.

Захисник просив обрати більш м’який запобіжний захід.

Дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов висновку, що з урахуванням того факту, що підозрюваний є мешканцем прифронтового Херсону, а свідок у провадженні його товариш, ризики наведені слідчим та прокурором дійсно існують.

Проте, з урахуванням того факту, що підозрюваний має міцні соціальні зв’язки, постійне місце проживання та роботи, співпрацює зі слідством, ці ризики не є вагомими.

За такого, слідчий суддя Іван Дірко ухвалив обрати підозрюваному запобіжний захід у виді особистого зобов’язання, поклавши обов’язки з’являтись за викликом слідчого, суду, не виїжджати за межі м.Херсон, не спілкуватись зі свідками, здати на зберігання свій закордонний паспорт.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва