flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувальний акт щодо колишнього мера Херсону скеровано до суду апеляційної інстанції для визначення територіальної підсудності

19 січня 2023, 16:59

До Центрального районного суду м.Миколаєва надійшов обвинувальний акт щодо колишнього міського голови м.Херсон та депутата міськради Володимира С., який відповідно до матеріалів провадження в період окупації міста очолював, т.зв. військово-цивільну адміністрацію Херсонської області.

Останній обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1, ч.1 ст.436-2 КК України (державна зрада, колабораційна діяльність, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Згідно протоколу автоматизованого розподілу справ, зазначений обвинувальний акт розглядається колегією суддів у складі Людмили Шолох, Івана Дірка, під головуванням Сергія Медюка.

У підготовче судове засідання обвинувачений не з’явився, про дату і час судового засідання повідомлявся належним чином, шляхом публікації виклику до суду в газеті «Урядовий кур’єр» та на офіційному веб-порталі Центрального районного суду м.Миколаєва.

Окрім цього, прокурор повідомила, що повістка про виклик до суду розміщувалась на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора.

Суд поставив на обговорення питання щодо підсудності справи Центральному районному суду м.Миколаєва.

Прокурор зазначала, що при направленні обвинувального акту до суду керувались нормами ч.9 ст.615 КПК України, а саме направляли за місцем знаходження органу досудового розслідування, на даний час, це Центральний район м.Миколаєва, а тому правила територіальної підсудності не порушено.

Водночас, відповідно до норм КПК України, визначено, зокрема, що кримінальне провадження здійснює суд, в межах територіальної юрисдикції якого вчинене кримінальне правопорушення.

Відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду, територіальну підсудність Херсонського міського суду змінено на один з районних судів м.Одеси, що узгоджується з ч.7 ст.147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

З огляду на зазначене та низки інших норм чинного законодавства, що узгоджуються між собою, обвинувальний акт має бути скерований до районного суду в м.Одеса, визначеному розпорядженням Голови Верховного суду.

За такого, колегія суддів постановила направити обвинувальний акт щодо Володимира С. до Миколаївського апеляційного суду для визначення підсудності.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва