flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд дійшов висновку про використання лікарем-наркологом підробленого медичного акту – відповідні постанови скеровано до прокуратури та УОЗ Миколаївської ОДА

30 листопада 2021, 15:45

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Іваном Дірком розглянуто протокол, складений щодо 24-річного місцевого мешканця про скоєння ним адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП.

На чоловіка було складено адміністративний протокол, згідно якого, останній, керуючі автомобілем «ГАЗ», перебував в стані наркотичного сп’яніння.

У судовому засіданні, останній провину не визнав, пояснив, що в той день займався ремонтом машини, після зупинки співробітниками поліції дійсно мав брудний одяг та втомлений вигляд, алкоголь та наркотичні засоби не вживав і погодився на медичний огляд.

В приміщенні КНП «Миколаївський обласний центр психічного здоров'я» Миколаївської облради лікар-нарколог взагалі не перевіряла його стан, лише запропонувала здати сечу, на що він погодився. Коли він отримав копію медичного акту, то побачив, що стосовно нього вказана недостовірна інформація, зокрема, щодо низки проведених проб, хиткої ходи тощо. На підтвердження своїх слів надав відповідний медичний акт.

Судом у ході розгляду, досліджено медичний висновок, складений лікарем-наркологом, відповідно до якого, чоловік перебуває в стані наркотичного сп’яніння, відеозапис з натільної камери співробітника поліції, на якому зафіксовано: вхід до медичної установи, заповнення  документів, забір біологічного матеріалу, перевірка за допомогою алкотестера, первісний аналіз сечі та упаковування її для проведення біологічних досліджень, вихід з медзакладу. Відповідно до відеозапису, чоловік перебував в лікарні 16 хвилин.

Відповідно до медичного акту, чоловік мав хитку ходу, метушливу поведінку, результати низки проведених медичних маніпуляцій та проб вказують на ознаки сп’яніння.

Водночас, зазначене повністю спростовується переглянутим судом відеозаписом, хода та поведінка були нормальними, вказані в акті медичні маніпуляції, взагалі не проводились.

За такого, суд дійшов висновку, що зазначений акт є підробленим документом, а відповідно, висновок зроблений на його підставі не може вважатись допустимим доказом.

Оскільки, інші докази перебування чоловіка в стані сп’яніння, в матеріалах відсутні, суд постановив закрити провадження, за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Окрім цього, суд постановив скерувати копію зазначеної постанови до Окружної прокуратури м.Миколаєва для внесення в ЄРДР відомостей щодо підробки лікарем-наркологом офіційного документу та до УОЗ Миколаївської ОДА для вирішення питання про відсторонення лікаря.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва