flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось перше засідання по суті у справі, зокрема, щодо вимагання та незаконного поводження зі зброєю

10 листопада 2021, 12:37

У Центральному районному суді м.Миколаєва розпочався судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням 32-річного Б., 43-річного Ш., у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255-1, ч.2 ст.189, ч.1 ст.263 КК України та 58-річного Т., за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255-3, ч.3 ст. 27, ч. 2 ст.189 КК України.

Нагадаємо, останні обвинувачуються, зокрема, у вимаганні, за попередньою змовою з погрозами вчинення насильства, у двох місцевих мешканців повернення неіснуючого боргу у сумі 36 тисяч доларів США.

На початку засідання, обвинувачений Б. висловив обурення через присутність у залі судових засідань представника ЗМІ, який почав фотозйомку. Обвинувачений заперечив проти фото та відеозйомки та зазначив, що не дає згоди на публікацію його фотографій.

Суд вислухавши думки учасників процесу, роз’яснив представнику ЗМІ положення ст. 307 Цивільного Кодексу України, відповідно до якої, зокрема, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою, окрім заходів публічного характеру та ст.308 ЦК України, відповідно до якої фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи.

Також судом наголошено на положеннях ч.6 ст.27 КПК України, відповідно до яких кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду.

При цьому, судом звернуто увагу, що представник ЗМІ може здійснювати фото та відео фіксацію судді, прокурора та захисників.

У ході засідання, окрім іншого, було оголошено обвинувальний акт, вирішено питання щодо порядку та обсягу дослідження доказів у справі, зокрема, дослідження письмових доказів, допит свідків, потерпілих та обвинувачених.

Також судом було продовжено строки тримання під вартою щодо обвинуваченого Б. до 06.01.2022 року, без визначення розміру застави. У задоволенні клопотання його захисника щодо зміни запобіжного заходу на більш м’який судом було відмовлено.

Наразі у засіданні оголошено перерву до 14.30 год, 16.11.2021 року.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва