flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд надав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків у підозрюваного в закінченому замаху на вбивство відомого миколаївського підприємця

03 листопада 2021, 16:12

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Дмитром Тішком розглянуто клопотання про надання дозволу на примусове відібрання біологічних зразків у 43-річного місцевого мешканця, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15, п.11 ч.2 ст.115, ч.1 ст.263 КК України.

Нагадаємо, останній підозрюється у тому, що 06.04.2020 року, перебуваючи у заздалегідь підготовленому місці на технічному поверсі будинку по вул. Севастопольська у м.Миколаєві здійснив з карабіну «Сайга» постріл в місцевого підприємця, внаслідок чого той отримав вогнепальне поранення шиї. Після цього, підозрюваний покинув місце вчинення кримінального правопорушення, залишивши там зброю. Окрім іншого, під час особистого обшуку в підозрюваного було виявлено пістолет Макарова з набоями, який останній зберігав та переносив без встановленого законом дозволу.

Прокурор клопотала про надання дозволу про примусове відібрання біологічних зразків, зокрема крові та букального епітелію, оскільки підозрюваний відмовляється надавати їх добровільно. Біологічні зразки необхідні для встановлення можливої причетності підозрюваного до вчинення замаху на вбивство.

Підозрюваний повідомив, що відмовляється надавати біологічні зразки, оскільки не довіряє органу досудового розслідування.

Захисник заперечив проти задоволення клопотання, зазначив, що його клієнта незаконно затримали в порядку ст.208 КПК України, вилучений в нього пістолет Макарова підкинули під час затримання, а самі зразки можуть бути використані для створення штучних доказів обвинувачення.

Окрім цього, зазначив, що в законодавстві України не встановлений детальний механізм проведення відібрання біологічних зразків, а тому це є порушенням Європейської конвенції з прав людини та може призвести до надмірних страждань підозрюваного.

За результатами розгляду, з урахуванням того факту, що відібрання зразків необхідне для встановлення причетності підозрюваного до вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення або спростування цієї обставини, з метою недопущення надмірних страждань останнього, слідчий суддя Дмитро Тішко ухвалив дозволити примусове відібрання біологічних зразків у вигляді букального епітелію.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва