flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив батьківських прав матір, яка не виконувала обов’язки щодо виховання та догляду за своїми малолітніми дітьми

13 квітня 2021, 15:21

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Ольгою Гуденко розглянуто з постановленням рішення позов органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав 29-річної місцевої мешканки.

Позивач, окрім цього, просив стягнути з відповідачки на користь батька неповнолітніх ¼ частини її заробітку на кожну дитину. В обґрунтування зазначав, що жінка є матір’ю 5-річного хлопчика та 9-річної дівчинки, водночас не виконує своїх батьківських обов’язків і не вживає будь-яких дій для їх виконання.

Батько дітей, який у наприкінці 2018 року встановив своє батьківство, підтримав позов у частині позбавлення відповідачки батьківських прав, проте просив відмовити у задоволенні вимог про стягнення аліментів. У судовому засіданні зазначав, що неодноразово спілкувався з відповідачкою, вона байдуже ставиться до дітей, зловживає спиртними напоями. Також вказав, що має змогу самостійно забезпечувати своїх дітей, отже він заперечує проти стягнення з неї аліментів на його користь.

У ході розгляду встановлено, що жінка не працює, зловживає алкогольними напоями, підтримує стосунки з особами, які ведуть асоціальний спосіб життя. Відповідно до пояснень сусідів, діти були постійно голодні та не доглянуті.

У будинку, де жінка проживала з дітьми окремо від батька, незадовільні умови проживання, відсутні дитячі ліжка, іграшки та книжки для дітей.

Наприкінці 2019 року відповідно до рішення Центрального районного суду м.Миколаєва дітей було відібрано в матері, без позбавлення батьківських прав. Проте жінка свого ставлення не змінила, жодних дій щодо повернення дітей не вчиняла.

Згідно повідомлення школи-інтернату, де з 2019 року перебували діти, їх батько виконує свої обов’язки, слідкує за станом навчання та виховання, матеріально їх забезпечує. У зв’язку з тим, що він проживає за межами міста та працює до пізнього вечора, своїх дітей він забирає у свята, вихідні та канікулярні дні. Мати долею своїх дітей не цікавилась.

Також судом встановлено, що жінку у 2010-му та 2011-му роках вже позбавляли батьківських прав щодо двох її інших дітей - однорічного сина та дворічної доньки.

З урахуванням наведеного, дослідивши матеріали справи, з метою захисту законних прав та інтересів дітей, суд вирішив позбавити жінку батьківських прав.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва