flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд завершив розгляд адміністративного провадження щодо ректора одного з миколаївських університетів

17 лютого 2021, 16:28

У Центральному районному суді м.Миколаєва відбулось судове засідання з розгляду адміністративних протоколів, складених щодо ректора одного з миколаївських університетів.

Нагадаємо, до суду надійшло понад 130 матеріалів про вчинення адміністративних правопорушень пов’язаних з корупцією з правовою кваліфікацією за ч.1, 2 ст.172-7 КУпАП, складених щодо ректора, які були об’єднані в одне адміністративне провадження.

Відповідно до складених матеріалів, ректор не повідомив вчасно про наявність в нього реального конфлікту інтересів, зокрема він є очільником установи, де працюють його родичі (ч.1 ст.172-7 КУпАП); та вчиняв дії в умовах реального конфлікту інтересів, зокрема погоджував розпорядчі документи, у тому числі щодо преміювання та відпусток, стосовно зазначених осіб (ч.2 ст.172-7 КУпАП).

У судовому засіданні ректор не погодився зі складеними щодо нього матеріалами та повідомив, що в розумінні Закону України «Про запобігання корупції» він не є особою на яку розповсюджується його дія, а відповідно зазначені протоколи не можуть бути складені. Також зазначив, що відразу після того, як дізнався про можливі порушення ним законодавства, повідомив про це Міністерство освіти та науки України.

Окрім цього, на думку ректора, зазначені адміністративні матеріали створювалися штучно, з метою підвищення показників діяльності відповідного правоохоронного органу.

Захисник зазначив, що протоколи складені та вручені з порушеннями, деякі з них містять фактичні помилки. Окрім цього, у діях його клієнта відсутній склад адміністративного правопорушення, а за такого провадження підлягає закриттю.

Окрім цього, захисник та його підзахисний клопотали про дослідження кожного протоколу окремо та виклик і допит свідків, з числа співробітників університету. У задоволенні зазначених клопотань було відмовлено за необґрунтованістю.

У засіданні було досліджено матеріали додані до протоколів, після чого суд перейшов до дебатів.

Прокурор зазначив, що обставини викладені у протоколах знайшли своє підтвердження, доведеним є факт, що особа вчиняла дії в умовах реального конфлікту інтересів. За такого просив визнати ректора винним у вчиненні адміністративних правопорушень та піддати адміністративному стягненню у вигляді штрафу.

Захисник наполягав на тому, що провина його клієнта не доведена та просив закрити адміністративне провадження у зв’язку з відсутністю в діях останнього складу правопорушення, передбаченого ч.1, 2 ст.172-7 КУпАП. Сам ректор свою провину не визнавав.

Наразі суд видалився до нарадчої кімнати.

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва