flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд надав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків в особи, яка ймовірно перебувала в автомобілі за участю якого сталась ДТП

30 грудня 2020, 16:45

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Галиною Подзігун розглянуто клопотання про примусове відібрання біологічних зразків в 29-річного місцевого мешканця, який є свідком у кримінальному провадженні за фактом вчинення дорожньо-транспортної пригоди.

Відповідно до клопотання, 11.11.2020 року, близько 23 год 10 хв в районі перехрестя пр Герої України та пров Парусний сталося зіткнення автомобілів «BMW» та «Mitsubishi», внаслідок якого водія «Mitsubishi» було госпіталізовано, водій «BMW» з місця пригоди зник.

Під час огляду місця ДТП було зроблено змиви з керма, подушки безпеки, ручки перемикання передач тощо, з метою, за допомогою експертизи, встановлення генетичних ознак осіб, які перебували в автомобілі.

Водночас, слідство дійшло висновку, що в салоні автомобіля, окрім інших перебував зазначений свідок.

Прокурором було винесено кілька постанов про відібрання біологічних зразків в зазначеного свідка для порівняння їх з вилученими в автомобілі «BMW». Проте останній, відповідно до матеріалів клопотання тричі відмовлявся добровільно надавати зразки.

У ході розгляду клопотання, особа стосовно якого воно вирішувалось пояснив, що не відмовлявся добровільно надати біологічні зразки, водночас постанови про відібрання є необґрунтованими, йому незрозумілі мотиви та підстави відібрання зразків саме в нього.

Окрім цього, зазначив, що під час процедури відібрання зразків було допущено низку порушень, зокрема кабінети в яких мали проводитись зазначені слідчі дії перебувають в неналежному стані, мають малу площу, в них перебували особи, які йому не відомі, він не був обізнаний щодо компетенції осіб, які мали проводити процедуру відібрання.

Також зазначив, що має підозру, що певні особи зацікавлені в тому, щоб створити за допомогою зазначених експертиз штучні докази, з метою фальсифікації матеріалів кримінального провадження для доведення його провини у вчиненні ДТП.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя Галина Подзігун ухвалила надати дозвіл слідчому на примусове відібрання біологічних зразків в зазначеної особи для молекулярно-генетичного дослідження, доручити уповноваженим органам забезпечити проведення вищезазначеної слідчої дії.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва