flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді обговорили нагальні проблеми майнових злочинів

22 квітня 2016, 18:12

 22 квітня, у Центральному районному суді м. Миколаєва відбулася відеоконференція з суддями Київського районного суду м. Одеси-членами ГО "Асоціація слідчих суддів України". Миколаїв представляли голова Центрального районного суду Галина Подзігун, суддя Сергій Медюк, слідчі судді Дмитро Тишко, Катерина Лагода та адвокат Володимир Тимошин.

Голова ГО «Асоціація слідчих суддів» Сергій Чванкін доповів питання щодо посилення кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.185, 186, 187 КК України. На його думку, беручи до уваги криміногенну ситуацію в Україні, необхідно посилити відповідальність за крадіжку, грабіж та розбій.

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва Дмитро Тишко наголосив, що в регіоні наразі дуже складна ситуація, пов'язана зі скоєнням майнових злочинів цієї категорії, тому посилення відповідальності, окрім іншого, стане додатковим фактором профілактики їх скоєння.

Окремо зверталась увага на неприпустимість стереотипного ставлення до майнових злочинів як таких, що не мають особливої суспільної небезпеки, а також на необхідність вдосконалення механізму застосування амністії, недопущення автоматичного застосування інституту звільнення від покарання, застосування спеціалізації у слідчих поліції, які б розслідували кримінальні правопорушення цієї категорії, введення новітніх систем збору доказів, комплексних систем відеоспостереження, електронної розвідки, системи оперативної роботи, проведення широкої профілактичної роботи та широке висвітлення такої роботи в ЗМІ.

Також учасники відеоконференції обговорили професійний рівень підготовки оперативних співробітників та слідчих поліції, які розслідують злочини вказаної категорії та наявний брак кваліфікованих кадрів.

Голова Центрального районного суду м. Миколаєва Галина Подзігун зазначила: «Сьогодні в Центральному відділі поліції ГУ НП в області 55 вакансій слідчих, із них тільки 13 заповнені. При цьому в провадженні поліції перебуває 3620 кримінальних проваджень. Це результат переатестації працівників поліції. Таке навантаження не може не випливати на якість досудового розслідування. Тому я вважаю, що ситуація дійсно критична».

Сергій Чванкін також зауважив, що до проблеми зростання злочинності потрібно підходити комплексно, окрім посилення відповідальності потрібно приділити велику увагу профілактиці. На його думку, потрібно посилити професійну підготовку слідчих та оперативних працівників поліції, із залученням європейських спеціалістів та підвищити розмір заробітної плати.

Адвокат Володимир Тимошин запропонував ще один механізм вдосконалення професійного рівня оперативних та слідчих співробітників поліції: шляхом залучення у якості експертів на службу до органів внутрішніх справ колишніх досвідчених оперативно-слідчих працівників. Це питання також необхідно вирішувати на законодавчому рівні.

Наступну відеоконференцію, із залученням представників патрульної поліції та прокуратури, заплановано на 27 травня, під час якої будуть обговорені питання внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Прес-служба Центрального районного суду м. Миколаєва