flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Миколаївської області відбулася робоча зустріч

22 квітня 2016, 13:39

Актуальні питання судочинства та підсумки роботи судів Миколаївської області у 2015 році обговорили сьогодні в Апеляційному суді Миколаївської області представники судової гілки влади України.

У робочій зустрічі під головуванням голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Бориса Гулька взяли участь заступник Голови Вищого спеціалізованого  суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко, секретар пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ суддя судової палати у цивільних справах Дмитро Луспеник, голова Апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області Віктор Сікиринський.

Учасники зустрічі обговорили із суддями апеляційного суду Миколаївської області та головами місцевих загальних судів Миколаївської області питання, пов'язані з ефективним відправленням правосуддя в сучасних умовах реформування системи. особливо увага зверталася на те, що вимогою часу є впровадження міжнародних стандартів судочинства та передових практик, конструктивний діалог із суспільством.

Борис Гулько підсумAував роботу суддів України у 2015 році та підкреслив, що суди Миколаївської області - серед кращих. Згідно зі статистикою, вони мають одну з найменших кількість скасованих рішень у касаційній інстанції.

Учасники обговорили проблемні питання постановлення судового рішення судом апеляційної інстанції з урахуванням меж його перегляду та забезпечення єдності судової практики, багато інших нагальних питань.

Найскладніше питання, на яке мають відповісти фахівці - якою має бути судова система України у ближчому майбутньому. У ході зустрічі зазначалося, що на даний момент судді не мають єдиної позиції з цього питання, вона є різною як у суддів Верховного Суду України, так й у трьох інших вищих суддівських інституцій. При цьому експерти прогнозують існування судової влади в Україні в будь-якому разі у вигляді трьохланкової системи.

Аспекти здійснення правосуддя, які є наразі широко обговорюваними, це питання дисциплінарної відповідальності суддів, гарантії їх незалежності, монополія адвокатури (завдяки чому громадяни повинні отримати належну правову допомогу) та ін.

Обговорили й такі новели, як зміни в апеляційному провадженні, спрощення провадження, таку нову процедуру, як зустрічне забезпечення позову, новації, що розширюють змагальність процесу тощо. Цікавим є введення такої норми, як конституційна скарга: будь-яка особа має право звернутися зі скаргою до Конституційного Суду України (за аналогією з Європейським судом з прав людини).

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва