flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі Миколи Романчука відбулись дебати – сторона обвинувачення просить призначити йому покарання у виді штрафу

23 квітня 2021, 17:07

У Центральному районному суді м.Миколаєва триває судовий розгляд за обвинуваченням колишнього першого заступника голови Миколаївської ОДА Миколи Романчука у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом за попередньою змовою групою осіб).

Зазначене провадження розглядається колегією суддів у складі Володимира Алєйнікова, Івана Дірка під головуванням судді Світлани Скрипченко.

Нагадаємо, відповідно до обвинувального акту, Микола Романчук, через безпосереднього виконавця, запропонував керівнику ТОВ «Е.» здійснити вплив на прийняття керівництвом та депутатами Миколаївської облради рішення про погодження спецдозволів на розробку промислового родовища вапняку за надання неправомірної вигоди. Відповідно до матеріалів справи, зазначене товариство мало намір розробляти зазначене родовище.

В подальшому, відповідно до зміненого обвинувачення, через безпосередніх виконавців, Микола Романчук отримав неправомірну вигоду за вплив на прийняття рішення про розробку надр двома траншами у сумі 10 тис доларів США та 80 тис доларів США.

Наразі суд завершив з’ясування обставин справи та перейшов до судових дебатів.

Прокурори зазначили, що вина обвинуваченого повністю доведена дослідженими доказами, виклали фактичні обставини справи, оголосили матеріали НСРД (негласних слідчих (розшукових) дій) в частині перемовин керівника ТОВ «Е.», Микола Романчука та осіб, які на думку сторони обвинувачення були його спільниками. Прокурор просив визнати Миколу Романчука винним та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25 500 грн).

Обвинувачений провину не визнав.

Захисники зазначали, що досудове розслідування проводилось неуповноваженим органом, відповідно до досліджених доказів, у тому числі матеріалів НСРД, будь-які дії, пов’язані з отриманням коштів та перемовин щодо їх надання були здійснені не їх клієнтом, а іншою особою – громадянином Л., обвинувальний акт щодо якого наразі перебуває у суді. Також стороною обвинувачення не доведено, що Микола Романчук взагалі знайомий з цією особою.

Окрім цього, захисники зазначали, що матеріали НСРД є недопустимими доказами, оскільки після їх розсекречення не були відкриті стороні захисту у строки передбачені законодавством.

Наразі для підготовки Миколи Романчука до проголошення останнього слова у засіданні оголошено перерву до 10.00 год 11.05.2021 року.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва