flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджений до довічного позбавлення волі, який протягом двох тижнів скоїв чотири напади на жінок, внаслідок яких дві жінки загинули, просив суд переглянути вирок

06 квітня 2021, 14:39

У Центральному районному суді м.Миколаєва розглянуто заяву 33-річного чоловіка, засудженого за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених п. 6 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, п.п. 6, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, ч. 2 ст. 15 п.п. 6, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 187, ч. 2 ст. 15 п.п. 6, 13 ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 187 КК України, про перегляд вироку за нововиявленими обставинами.

Розгляд зазначеної заяви здійснювався колегією суддів у складі Сергія Медюка, Володимира Алєйнікова, під головування Івана Дірка.

Нагадаємо, 08.02.2012 року засуджений, перебуваючи в с.Мішково-Погорілово, Вітовського району області прийшов до 71-річної жінки, яка займалась реалізацією алкогольних напоїв кустарного виробництва та попросив 0,5 літрів напою в борг. Після того, як жінка відмовила, він, під надуманим приводом, пройшов до її домоволодіння та наніс останній, заздалегідь заготовленим молотком, кілька ударів в область голови.

Після цього, чоловік дістав з кишені жінки 10 грн, заволодів її мобільним телефоном, вартістю 250 грн та 2-х літровою пляшкою алкогольного напою кустарного виробництва і залишив місце злочину. Жінка, внаслідок отриманих травм померла на місті.

18.02.2012 року, засуджений зайшов до продуктового магазину, по вул.Мала Морська у м.Миколаєві та попросив у знайомої 57-річної продавчині в борг продукти та цигарки, на що остання відмовила. Чоловік вийшов, біля найближчого сміттєвого баку знайшов дерев’яну ніжку від стільця, яку сховав до рукава куртки та повернувся до магазину. Перебуваючи в приміщенні, він попросив продавця дістати йому заморожені напівфабрикати і коли остання повернулась до нього спиною, наніс їй кілька ударів в область голови. В магазині він заволодів грошовими коштами у сумі 217 грн. Жінка від отриманих травм померла.

21.02.2012 року в мкрн Тернівка, заздалегідь приготувавши гостру металеву пластину, чоловік прибув до місця мешкання 58-річної жінки, яка займалась закупівлею металобрухту. Під приводом збуту металобрухту, він пройшов на територію домоволодіння та коли жінка відволіклась наніс їй кілька ударів заготовленою пластиною в область обличчя та руки. Водночас, жінка активно опиралась і їй вдалось виштовхати засудженого за територію домоволодіння та закрити хвіртку. Побоюючись, що його можуть викрити, чоловік залишив місце скоєння кримінального правопорушення.

Наступного дня, маючи при собі сокиру, перебуваючи поблизу продовольчого магазину по вул.Космонавтів у м.Миколаєві, засуджений вирішив здійснити розбійний напад та вбивство 29-річної реалізатора магазину.

Він пройшов до магазину, де через пізній час не було клієнтів та попросив продавця дістати йому заморожені напівфабрикати, коли остання повернулась до нього спиною, намагався нанести їй удар сокирою в область голови. Проте жінці вдалось заблокувати удар, після нетривалої боротьби, в ході якої останній намагався наносити удари, жінці вдалось відштовхнути його та вибігти на вулицю.

Зазначимо, зазначені кримінальні правопорушення засуджений скоїв протягом двох тижнів.

28.12.2012 року колегією суддів Центрального районного суду м.Миколаєва чоловіку було призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна. Суд апеляційної інстанції залишив цей вирок без змін.

Засудженим було надіслано заяву про перегляд вироку за нововиявленими обставинами. Однією з таких обставин він вказував те, що одним із суддів колегії, якою було постановлено вирок не було складено присягу судді, а отже справа розглядалась неповноважним складом суду.

Водночас, у ході розгляду зазначеної заяви було встановлено, що наведені засудженим відомості не відповідають дійсності, останній погодився з цим та фактично не підтримав свою заяву у цій частині.

Водночас, засуджений заявив, що у ході досудового розслідування до нього застосовувався фізичний тиск з боку співробітників правоохоронних органів, внаслідок чого у нього утворилось кілька синців та саден. Проте зазначені відомості були досліджені судом першої інстанції у 2012 році і їм було надано належну оцінку.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що наведені засудженим доводи містять посилання на обставини, які не є нововиявленими в розумінні КПК України та не можуть бути підставою для перегляду вироку.

За такого, 06.04.2021 року, колегія суддів ухвалила відмовити у задоволенні зазначеної заяви про перегляд вироку за нововиявленими обставинами.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва