flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив у задоволенні скарги про визнання потерпілою власниці автомобіля, водій якого зник з місця вчинення резонансного ДТП

16 березня 2021, 18:01

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Світланою Скрипченко розглянуто скаргу місцевої мешканки В. на постанову слідчого про відмову у визнанні останньої потерпілою в рамках кримінального провадження за фактом вчинення ДТП.

Нагадаємо, 11.11.2020 року, близько 23 год 10 хв в районі перехрестя пр Герої України та пров Парусний сталося зіткнення автомобілів «BMW» та «Mitsubishi», внаслідок якого водія «Mitsubishi» було госпіталізовано, водій «BMW» з місця пригоди зник. В автомобілі «BMW» ймовірно перебували один зі співробітників прокуратури та екс-депутат Миколаївської обласної Ради, родичці якого належить зазначений автомобіль. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.286 КК України.

Представник громадянки В. звернувся до слідчого з клопотанням про визнання останньої в рамках зазначеного кримінального провадження потерпілою, оскільки внаслідок ДТП її автомобіль «BMW» було пошкоджено. Відповідно до постанови слідчого, у задоволенні зазначеного клопотання було відмовлено за передчасністю, з огляду на те, що в даному провадженні наразі не виявлено особу, яка може бути визнана винною і, відповідно, відшкодувати завдану шкоду.

У судовому засіданні з розгляду зазначеної скарги, судом, окрім іншого, було зауважено, що у відповідності до фабули ч.1 ст.286 КК України, потерпілою може бути визнана особа, яка постраждала внаслідок ДТП, водночас, скаржниця не була учасником зазначеної події і відповідно не отримала травм. Відшкодування матеріальної шкоди, в даному випадку, може бути вирішено шляхом подачі цивільного позову, як особі, який внаслідок вчинення кримінального правопорушення завдано, у т.ч. матеріальну шкоду.

Заслухавши думки сторін та дослідивши додані до скарги матеріали суддя Світлана Скрипченко ухвалила відмовити у її задоволенні.

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва