flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у пограбуванні малолітньої дитини

05 лютого 2021, 13:14

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Світланою Скрипченко розглянуто клопотання про обрання міри запобіжного заходу 16-річному підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.186 КК України.

Прокурор оголосив клопотання, відповідно до якого 01.02.2021 року, підозрюваний познайомився з 11-річним хлопчиком, після чого вони направилися до музичної школи, що розташована по вул.Лягіна у м.Миколаєві, де навчався останній.

Відповідно до матеріалів клопотання, перебуваючи біля приміщення музичної школи, підозрюваний побачив в руках малолітнього мобільний телефон, шляхом ривку він вихопив його в нього з рук та зник з місця вчинення кримінального правопорушення. Своїми діями він спричинив матеріальну шкоду потерпілому у сумі близько 3,5 тис гривень.

Прокурор зазначив, що в подальшому підозрюваний телефонував матері потерпілого з пропозицією продати їй зазначений телефон.

Відповідно до матеріалів клопотання підозрюваний має судимість за вчинення майнового злочину. Окрім цього, Заводським районним судом м.Миколаєва наразі розглядається обвинувальний акт стосовно останнього за фактом вчинення шахрайських дій відносно малолітньої дитини.

Підозрюваний заперечив свою провину, зазначив, що потерпілий сам передав йому телефон, після чого він залишив приміщення музичної школи. Однак згодом в нього виникло бажання віддати пристрій і він зателефонував матері потерпілого, яка сама запропонувала йому кошти.

У ході дебатів, захисник заперечив проти задоволення клопотання, наполягаючи на обранні запобіжного заходу у виді домашнього арешту.

Співробітник органу опіки і піклування, який знаходиться у Центральному районі м.Миколаєва, яка брала участь у розгляді клопотання в якості законного представника підозрюваного, просила суд прийняти рішення, яке найкраще відповідатиме інтересам підозрюваного. На уточнююче питання слідчого судді, конкретизувала, що інтересам зазначеного неповнолітнього підозрюваного найкраще відповідатиме перебування під наглядом, зокрема, в умовах слідчого ізолятора.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя Світлана Скрипченко ухвалила обрати щодо підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою до 02.04.2021 року з можливістю внесення застави у сумі 50 тис гривень.

Окрім цього, у ході розгляду справи сторона захисту зазначила, що підозрюваний з 2016 року має статус дитини-сироти через смерть його матері. Його було поставлено на облік до органу опіки та піклування, який розташовано у Заводському районі м.Миколаєва, співробітники якої мали здійснювати контроль щодо зазначеної особи. Його матері, на час смерті, за словами підозрюваного, належала квартира по пр.Центральному у м.Миколаєві, де він наразі зареєстрований.

Водночас, впродовж зазначеного періоду будь-яких дій щодо оформлення права власності на зазначене майно або його частку співробітниками органу опіки та піклування здійснено не було. Після смерті матері підозрюваний проживав у родички, згодом у гуртожитку ліцею, де навчається. Про нинішній стан зазначеного житлового приміщення та його використання йому нічого не відомо.

За словами захисника, ключі від зазначеної квартири перебувають у співробітників органу опіки та піклування, який знаходиться Заводському районі м.Миколаєва.

Судом наголошено, що вищезазначені дії або бездіяльність посадових осіб органу опіки та піклування можуть суперечити інтересам неповнолітнього та свідчити про грубе порушення прав дитини.

З огляду на вищенаведене, слідчим суддею на адресу Уповноваженого з прав дітей Верховної Ради України, Миколаївського міського голови та органів прокуратури, з метою захисту інтересів неповнолітнього, буде скеровано відповідні листи щодо з’ясування обставин, які стосуються стану та використання зазначеного приміщення та, за необхідності, вжиття відповідних заходів реагування.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва