flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Центрального районного суду м.Миколаєва Галина Подзігун взяла участь в нараді з питань оптимізації місцевих судів

27 січня 2021, 18:02

Сьогодні, 27 січня, в Миколаївському апеляційному суді відбулась нарада, присвячена обговоренню кроків оптимізації мережі місцевих загальних судів та проблемних питань фінансування судової влади.

В нараді взяли участь голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло, його заступник Ігор Лівінський, начальник ТУ ДСА в області Олексій Сальніков, голови районних судів м.Миколаєва та області.

Від Центрального районного суду м.Миколаєва участь у нараді взяла його голова Галина Подзігун.

У своїй вступній промові Микола Міняйло окреслив ситуацію щодо захворюваності на COVID-19 серед співробітників судової системи, доповів про процес щодо об’єднання та укрупнення судів в рамках адміністративно-територіальної реформи, з огляду на прийняття Верховною Радою Постанови № 807-ІХ від 17.07.2020 року «Про утворення та ліквідацію районів». Зазначена постанова, зокрема, передбачає утворення в межах Миколаївської області усього чотирьох районів замість існуючих зараз.

Зокрема, в межі новоствореного Миколаївського району будуть входити нинішні Вітовський, Миколаївський, Новоодеській, Очаківський, Березанський райони області та Центральний, Інгульський, Заводський, Корабельний райони м.Миколаєва, з чисельністю населення понад 656 тис осіб.

В межі Вознесенського району будуть входити нинішні Веселинівський, Братський, Єланецький, Доманівський, Вознесенський райони та м.Южноукраїнськ, з населенням близько 182 тис осіб.

До складу Баштанського району буде включено нинішні Новобузьський, Казанківський, Снігурівський, Березнегуватський та Баштанський райони, з чисельністю населення 140,5 тис осіб.

До Первомайського району будуть входити нинішні Арбузинський, Врадіївський, Кривоозерський та Первомайський райони, з населенням близько 151 тис осіб.

В процесі обговорення цього питання, Галина Подзігун серед іншого зазначила, що реформа передбачає, зокрема, об’єднання дев’яти судів, у тому числі Центрального, в один, в межах новоствореного, відповідно до зазначеної Постанови, Миколаївського району.

При цьому, підкреслила Галина Подзігун, кількість суддів новоствореного суду буде складати 80 осіб, із загальної кількості суддів в межах області 151 особа. Чисельність мешканців новоствореного Миколаївського району складатиме 656,1 тис осіб, із загальної чисельності мешканців області 1131,1 тис осіб.

Таким чином, новостворений Миколаївський районний суд повинен забезпечити здійснення судочинства щодо 656,1 тис осіб, в той час, як три інші новостворені суди щодо 475 тис осіб.

Голова Центрального суду запропонувала внести пропозицію щодо розділення зазначеного «окружного» суду на дві частини. Це дало б змогу оптимізувати рівень, у тому числі, навантаження на суддів та працівників апарату.

Зазначене було б значно раціональніше, з точки зору логістики, управління, доступу громадян до правосуддя та здійснення судочинства.

Начальник ТУ ДСА в Миколаївській області Олексій Сальніков доповів присутнім про складну ситуацію з фінансуванням місцевих судів. Наразі існує значна проблема недофінансування, одним з найболючіших питань є недостатність видатків на виплату заробітної плати.

Наприкінці заходу, присутні мали змогу висловити свою позицію з обговорюваних питань.

 

 

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва