flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право дідуся на вільне спілкування зі своїм онуком

01 грудня 2020, 14:31

Суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Ольгою Гуденко розглянуто цивільний позов 62-річного чоловіка до своєї невістки про усунення перешкод у вільному спілкуванні з онуком та визначення способу участі у його вихованні.

У судове засідання з розгляду цивільного позову, відповідачка, яка була належним чином повідомлена час та дату слухання справи не з’явилась, про причини неявки не повідомила. За такого, заслухавши думки сторін, що з’явились, та з врахуванням необхідності дотримання встановлених ЦПК України строків розгляду, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи буз участі відповідачки на підставі наявних у матеріалах справі доказів.

Судом встановлено, що позивач є рідним дідом трирічного сина відповідачки, дитина проживає разом із нею, батько хлопчика живе окремо. Остання, через неприязні стосунки чинить перешкоди у спілкуванні позивача з його онуком, не реагує на телефонні дзвінки та поштові листи.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування існує необхідність визначення порядку спілкування позивача з онуком. Згідно інших досліджених у суді доказів, позивач характеризується позитивно, має належні умови проживання.

З огляду на наявність перешкод у спілкуванні позивача з онуком, наявність відповідних висновків, його позитивних характеристик, з урахуванням норм, зокрема Сімейного кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення позовних вимог.

Суд ухвалив зобов’язати відповідачку не чинити перешкод позивачу у вихованні та спілкуванні з малолітнім онуком, визначив порядок спілкування позивача з його онуком у певні дні тижня без присутності матері, окрім цього встановив порядок спілкування онука з дідом у святкові дні та дні народження за попередньою домовленістю між сторонами, зобов’язавши заздалегідь повідомляти одне одного про об’єктивні обставини, що перешкоджають дотриманню встановленого графіку.

Таким чином, суд відновив порушене право позивача на участь у вихованні онука, сприяв збереженню сімейного зв’язку малолітньої дитини з родичами по лінії батька, що відповідатиме його інтересам.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва